Hoeveel calorieën per dag!

ONTDEK HIER ALLES OVER IN ONDERSTAAND ARTIKEL!

bbw

Hoeveel calorieën per dag!

  • Hoeveel calorieën mag je gemiddeld op een dag!
  • Leestijd 10 minuten
  • Uw Voedingscoach: Joël Heijmans

Ja, Hoeveel calorieën mag je nu per dag als man of vrouw! In dit artikel zal ik hier wat dieper op ingaan. En vooral ook waarom dit interessant is om te weten!

Er is al veel gesproken over calorieën en dat is heel begrijpelijk. En zeker wanneer wij als bevolking steeds meer bewuster en gezonder willen gaan eten. Sterker nog in de laatste 20 jaar is overgewicht niet alléén maar bij volwassen toegenomen. Maar ook bij kinderen van 4 tot 20 jaar. En bij mannen vanaf 40 jaar is het helemaal schrikbarend. Deze categorie is namelijk de helft gewoon te zwaar. En heeft dus te kampen met overgewicht. In 2009 tot 2011 hadden meer dan 6.5 miljoen mensen alléén al in Nederland, matig of ernstig overgewicht. We zijn nu alweer een paar jaar verder. En ben van mening dat deze cijfers alléén nog maar erger zijn geworden.

Kortom we zullen er mijn allen aan wat moeten gaan doen, willen we deze cijfers omlaag zien te krijgen.


HET BEWUSTER OF GEZONDER LOGO OP PRODUCTEN!

Veel producten in de supermarkten bevatten een zogenaamd gezonder of bewuster logo. Dit heeft de overheid sinds een aantal jaren verplicht voor sommige voedingsmiddelen. Maar zijn producten met dit logo dan wel altijd zo verantwoord en klopt dit altijd.

Oké, vaak worden deze logo's ingezet om de consument een betere keuze te laten maken in de aankoop van het desbetreffende product. Want als het erop staat dan zal dit wel zo zijn zegt men dan! De producenten maken daarbij de verpakkingen zo aantrekkelijk, dat jij als consument eigenlijk denkt dat dit het product er gezonder uit ziet. En jou eigenlijk willen laten geloven dat dit ook zo is.

Maar waarom wil ik je dit dan vertellen! En wat heeft dit dan te maken met calorieën.

Oké je moet je voorstellen dat er in Nederland een wet is ingevoerd. Dat richtlijnen bevat met betrekking op dagelijkse voedingsinname (Dagelijkse Aanbevolen hoeveelheid) op basis van de schijf van vijf. Dit betekent simpel weg, wanneer je een product kiest met een bewuster of gezonder logo, er beter gelet is op de vetten, zout en slechte koolhydraten in de producten. Al deze producten met zo'n logo worden aan de hand van de schijf van vijf ingedeeld.

Deze producten zullen na alle waarschijnlijkheid dan ook zeker minder koolhydraten en slechte vetten bevatten in verhouding met andere vergelijkbare producten. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er een groen en een blauw vinkje/logo bestaat? Ik zal dit even kort toelichten.
 

HET GROENE LOGO/VINKJE!

Dit zijn over het algemeen de producten die aan de hand van de schijf van vijf zijn ingedeeld. En bevatten minder zout, koolhydraten en slechte vetten. En bevatten belangrijke voedingsstoffen voor jouw lichaam.


HET BLAUWE LOGO/VINKJE!

Dit zijn over het algemeen de snack producten die niets of weinig te maken hebben met de schijf van vijf. En zo dus een mindere belangrijke rol spelen in een gezond voedingspatroon. Maar toch ook wel iets minder letten op slechte vetten en zout.

Oké, dit is dan ook wat ik bedoel. Het blauwe vinkje heeft dus minder te maken met de schijf van vijf. En word de consument op deze manier dus eigenlijk een beetje misleid.

Begrijp mij niet verkeerd ik vind het goed dat er extra gelet wordt op ongezonde vetten, minder koolhydraten en teveel zout. Maar er zijn juist ook veel mensen die niet eten via de schijf van vijf.

Dus wanneer jij zou eten via de schijf van vijf, dan is dit logo of ook wel vinkje genoemd zeker de moeite waard! Maar let dat vooral op de Groene Logo/vinkjes.


OKÉ, WAT ZEGT DIT DAN OVER DE CALORIEËN

Veel mensen zullen wel weten dat je ongeveer 2000 calorieën per dag nodig hebt om dagelijks goed te kunnen functioneren. En je zo dus niet dikker zult gaan worden.

Ik kan je gelijk al zeggen dit is een gemiddelde richtlijn. En klopt helaas niet voor iedereen. Er zijn namelijk ook mensen die juist gewicht aankomen met 2000 calorieën per dag. Ja echt..... En tel jij echt elke dag jouw calorie inname?

Wanneer we het even niet hebben over een gezond voedingspatroon maar alléén over voeding. Dan kan je ook vier repen chocolade naar binnen werken per dag. Waardoor je dan ook aan je 2000 calorieën zit. In de energie behoefte maakt je lichaam helaas geen onderscheid. Maar juist wel in de verwerking ervan.

Uiteraard heeft het lichaam zeker gezondere vetten, vezels en mineralen nodig om in optimale te blijven of zelfs om je fysiek en mentaal beter te laten voelen. Dus daar maakt je lichaam zeker onderscheid in.

Dus wanneer jij een product kiest met een gezondere of bewuste keuze, zal jij er alléén voordeel bij hebben wanneer jij echt let op wat jij per dag aan calorieën consumeert!

 
HOEVEEL CALORIEËN MAG JE PER DAG DAN CONSUMEREN?

Wat ik al aangaf de 2000 calorieën is een richtlijn voor een standaard vrouw. En voor de mannen is dit zelfs 2500 calorieën. Maar de hoeveelheid calorieën bepalen voor jouw lichaam, is toch echt per dag verschillend. Je zult begrijpen dat wanneer jij elke dag op kantoor veel zit, je minder calorieën verbrand, dan dat je een dag aan het verhuizen bent. Of wanneer je de maandagen sport en de dinsdagen weer niet.

In de regel is het zo, dat wanneer je actiever bent op een dag, je lichaam dus meer calorieën nodig heeft. Dan dat je een dag hebt waarin je minder actief bent. Klinkt logisch natuurlijk. Ik ken mensen die heel intensief werk dagelijks verrichten. En die best wel even aan hun gewicht mogen gaan werken. Maar ik ken ook mensen die minder actief werk verrichten en gewoon slank zijn.

Dus je kan letterlijk niet zomaar bepalen hoeveel calorieën je per dag echt nodig hebt. Ik zeg altijd je lichaam vraagt er zelf om. En dan bedoel ik niet de hunger naar chocolade of andere voedingsmiddelen. Je merkt zelf wanneer je lichaam vraagt om extra energie. Pak dan een gezond eet moment, en je hebt weer energie voor een paar uur.

Hedendaags zijn deze eetmomenten voor extra energie vaak niet zo gezond en worden veel mensen alléén maar dikker en dikker. En slaan ze juist alleen maar meer vet op, dan dat ze dit kwijt raken.

Wanneer jij dit artikel leest en wat voller bent. En jij wilt bepalen wat je per dag aan energie inname nodig hebt. Is het misschien handig om eens samen met een voedings coach te gaan praten. Hij of zij zal jou goed kunnen gaan begeleiden. En jou exact kunnen aangeven hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt.


IS ER NOG ONDERSCHEID IN ENERGIE BEHOEFTE?

Wat ik al aangaf qua voeding maakt het niet uit of je vier repen chocolade naar binnen werkt per dag. Of dat je dit op een gezonde manier doet. Wanneer je aan de chocolade variant gaat beginnen. Dan consumeer je ook gewoon 2000 calorieën. Maar let op, dit zou betekenen dat je daarbij niets meer mag eten.

Maar wanneer jij een beetje wilt gaan letten op je voeding, en gezonder wilt gaan eten voor het optimaal functioneren van jouw lichaam. Dan is het handig om te weten dat koolhydraten en eiwitten beiden evenveel energie leveren. Namelijk 4 kcal per gram eiwitten en of koolhydraten.

Vetten geven je ongeveer 9 kcal per gram. Alle drie zijn essentieel voor het menselijk lichaam. En heeft je lichaam nu éénmaal gedoseerd nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je de eiwitten iets verhoogt en de koolhydraten juist iets verlaagt. Dan zal je net zoveel energie binnen krijgen en tegelijkertijd ook gewicht kunnen gaan verliezen. Dit wordt vaak toegepast in een Koolhydraatarm dieet en of in een eiwitdieet.

Wanneer je minder of geen transvetten consumeert, en gedoseerd gezondere meervoudige verzadigde vetten zal consumeren. Zal je op deze manier ook minder vet gaan opslaan. Allemaal kleine details die jou kunnen gaan helpen naar een strakker en slanker lichaam.

Wanneer alles in een goed balans is, en je ook nog aan je vitaminen denkt. Dan zal je lichaam optimaal gaan functioneren. En natuurlijk wanneer jij op een dag actiever bent, dan mag kan je gewoon wat meer calorieën nuttigen hoor. Sterker nog je merkt dit vanzelf. Maar zorg er alléén voor dat deze energie behoefte op een gezond en verantwoorde  manier je lichaam toe eigend. En alléén dan hoef jij je geen zorgen te maken dat je dikker zal gaan worden.


WAT KAN IK VOOR JOU GAAN BETEKENEN!

Wanneer je bovenstaand artikel gelezen hebt. Merk je dat ieder persoon verschillend is. En je dus niet zomaar kan bepalen hoeveel calorieën iemand per dag nodig heeft. En om een goede balans te krijgen qua voeding, er veel meer bij komt kijken dan alléén calorieën tellen.

Wanneer jij nu zoiets hebt van, ik wil gezonder of bewuster gaan leven. Of jij wilt wat gewicht kwijt raken en in de toekomst beter jouw gewicht kunnen gaan controleren. Of welke vraag dan ook over voeding en gezondheid. Dan kan ik jou daarbij misschien wel bij gaan ondersteunen.

Neem eens geheel vrijblijvend contact met mij op. Dan plannen we een gratis intake gesprek van ongeveer 15 minuten in. En kunnen we zo samen bekijken of ik wat voor jou kan gaan betekenen! Klik even op onderstaande button "Ja ik wil meer Informatie" en ik neem binnen 24 uur contact met je op. Dus heb je specifieke vragen of doelstellingen. Let me Know!

UW VOEDINGSCOACH

Oprichter en Eigenaar

Oprichter en Eigenaar

Joël Heijmans
Button

Connect met mij!