BODYWEIGHT TRAININGEN

WAT IS HET, EN WAT KAN DIT VOOR JOU GAAN BETEKENEN!

event-details

Bodyweight Trainingen

  • 08:00 AM - 18:00 PM
  • Tijden zijn bespreekbaar
  • Trainer: Joël Heijmans

 

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over bodyweight workouts. Of ook wel trainen met je eigen lichaamsgewicht genoemd. Dit soort workouts zijn op dit moment dan ook razend populair. En dat is zeker niet voor niets. In dit artikel zal ik jou proberen uit te gaan leggen wat bodyweight workouts zijn. En vooral wat dit voor meer waarde heeft ten opzichte van andere reguliere bekendere trainingen.


WAT ZIJN BODYWEIGHT WORKOUTS

Oké het is duidelijk dat net als iedere andere sport/training. Dit soort trainingen dan ook met het lichaam uitgevoerd dienen te worden. Maar wanneer we wat dieper in gaan op het woord “Bodyweight”. Dan praten we dus over lichaamsgewicht. Dus eigenlijk spreken we dan over een training op basis van je eigen lichaamsgewicht. En staat dus jouw lichaamsgewicht centraal in dit soort workouts. En gebruiken we dus jouw eigen gewicht om mee te trainen en om een training mee te kunnen opbouwen.
Oké, om het nog even wat duidelijker te maken voor je.

Zal ik een simpel voorbeeld geven. Stel jij zit op een buikspierbankje met een paar dumbbells de biceps te trainen. Train je dan met je eigen lichaamsgewicht? Nee, inderdaad je traint met het gewicht van de dumbbells.

Stel je bent jezelf aan het optrekken (chin ups) aan een optrek stang. Ben je dan met je eigen gewicht aan het trainen? Ja, natuurlijk. Je gebruikt jouw lichaam als gewicht. En probeert zo op deze manier op te trekken. Met beide oefeningen train je de biceps. Maar wacht het gaat nog verder.....


VOORDELEN BODYWEIGHT WORKOUTS

Ik had het net al over je biceps trainen op een buikspierbank of met een optrek stang. Welke van de twee is effectiever denk je. Ik kan je verklappen dat de laatste de meest effectieve is. En ik zal je direct uit gaan leggen waarom.

Wanneer jij op een buikspierbank met wat dumbbells je biceps aan het trainen bent. Dan train je letterlijk alléén de biceps en de daarbij omliggende spieren in de arm. Maar wanneer je een chin up goed en correct uitvoert. Dan train je niet alléén je biceps, maar ook de rug, schouders en buikspieren en de daarbij omliggende spieren. Dus train je meerdere spiergroepen in één oefening.

Waardoor je op deze manier dus meerdere spiergroepen aanspreekt en je lichaam zich beter zal gaan  ontwikkelen. En nog een voordel is dat dit ook betekent dat je lichaam meer energie nodig heeft, om juist deze spieren van energie te kunnen gaan voorzien. En je zo dus meer calorieën zult gaan verbranden, dan dat je alléén met een paar dumbbells jou biceps traint. Hoe cool is dat....

Natuurlijk zijn er veel meer oefeningen op basis van je eigen lichaamsgewicht. Je kunt dan denken aan push ups, squats, buikspieroefeningen en nog zo veel meer andere oefeningen. En kan je er echt heel veel verschillende gerichte workouts mee maken.

In mijn Bootcamp Trainingen worden deze oefeningen meerdere malen ingezet. En werken we alléén met oefeningen op basis van het eigen lichaamsgewicht. Heb jij interesse in een Bootcamp Training.

Klik dan even op Bootcamp Informatie voor meer info!

Nog een bijkomend voordeel is dat wanneer jij op deze manier zou gaan trainen. Jij de workouts korter maar ook vele malen effectiever kan gaan maken. Wanneer jij een uurtje zou gaan hardlopen. Verbrand je in een half uur net zoveel calorieën, als met een goede Bodyweight Training.


ZIJN ER OOK NOG ANDERE MANIEREN VAN BODYWEIGHT TRAINGEN?

Natuurlijk zijn er ook andere manieren van Bodyweight workouts. Wanneer jij bijvoorbeeld een squat aan het oefenen bent. Dan kan je deze moeilijker maken door bijvoorbeeld een kettlebell beet te houden. Of een rugzak te dragen met extra gewichten erin. Ook oefeningen met een kettlebell vallen onder de bodyweight oefeningen. Maar ook bijvoorbeeld training sessies met een TRX suspension trainer. Wat mijn persoonlijke voorkeur heeft.

Verder kan je ook goed dit soort trainingen samen afronden met een partner. Er zijn vele oefeningen die je samen tegelijk kunt gaan uitvoeren. Wanneer je bekend bent met Bootcamp trainingen, dan zal je dit zeker ook een keer ervaren hebben.


INTERVAL TRAINING

Wat ook veel toegepast wordt in de Bodyweight Workouts, is een z.g.n. interval training. Dit betekent simpelweg dat je meerdere oefeningen en herhalingen in een vooraf bepaalde tijd afrond. Dus eigenlijk zo snel mogelijk. Ook wordt er gesproken over een interval training wanneer je meerdere oefeningen en herhalingen in een opbouwende fase uitvoert.

Bodyweight Oefeningen in combinatie met een interval training, heeft nog een bijkomend voordeel voor de vet verbranding. En zeker wanneer je dit soort training sessies goed uitvoert. Want er zal dan een z.g.n. Afterburn Effect ontstaan. Wat in het kort betekent dit dat jij, 12 tot 24 uur na jouw training nog vet kunt gaan verbranden met jouw lichaam. En ja je leest het goed, dit zelfs na jouw afgeronde training.


CONCLUSIE

Bodyweight Workouts zijn veel gevarieerder dan bijvoorbeeld een training met alléén dumbbells of een Hardloop sessie. Dit betekent natuurlijk niet, dat trainen met dumbbells per definitie slecht is. Je zult juist met bodyweight workouts meerdere spiergroepen gaan aanspreken, dan dat je bijvoorbeeld alléén in een hardloop sessie of in een dumbbell training zal doen.

Hierdoor zal jouw metabolisme extra worden verhoogd. En de vet verbranding nog beter op gang geholpen gaan worden. En kan jij zo op deze manier dus sneller een sterk slanker en atletisch figuur gaan ontwikkelen!

Wanneer je ook nog met interval training sessies zult gaan werken. Dan is het mogelijk om meer vet te kunnen gaan verbranden na je training met het z.g.n Afterburn Effect.

Kortom Bodyweight Workouts bieden zo veel variatie en voordelen in verhouding met reguliere workouts. Waardoor iedereen in mijn ogen op deze manier zou moeten gaan trainen. En wanneer je deze training in groepslessen zoals een Bootcamp afrond. Zal je motivatie alléén nog maar hoger gaan worden.


INTERESSE IN BODYWEIGHT TRAININGEN?

Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met mij op via onderstaande buttons. En plan een gratis training in. We kunnen dan bekijken of een Personal Training aan Huis of één van mijn Bootcamp lessen beter bij je zal gaan aansluiten.

UW BODYWEIGHT TRAINING SPECIALIST

Oprichter en Eigenaar

Oprichter en Eigenaar

Joël Heijmans
Button

Connect met mij!

TRAININGEN MOGELIJK IN UTRECHT, MAARSSEN, OP BUUREN, LEIDSCHE RIJN, VLEUTEN EN BREUKELEN